Гостьова лекція з органічної хімії для здобувачів освітньої програми 161 Хімічні технології та інженерія

1 жовтня в рамках залучення науковців та фахівців-практиків до навчального процесу здобувачів освітньої програми 161 “Хімічні технології та інженерія” бакалаврського рівня для студентів груп ХТІ-22-1 і ХТІ-23-1 відбулася гостьова лекція з органічної хімії. У цей святковий день до нас завітав онлайн доктор хімічних наук, старший дослідник, доцент кафедри органічної хімії Львівського національного університету імені Івана Франка Назарій Походило.

Органічна хімія є обов’язковим компонентом професійної і практичної підготовки хіміків-технологів. На базі органічної хімії розвиваються нафтопереробна галузь, виробництво рідкого палива, синтетичних клеїв, каучуку, пластмас, штучних волокон, барвників, мийних та лікарських засобів, стимуляторів росту рослин, вибухових речовин, синтетичних смол тощо. Курс органічної хімії служить фундаментом розробки, виробництва і застосування сучасних і нових матеріалів в усіх галузях хімічної інженерії.

Органічна хімія при підготовці сучасного інженера-хіміка-технолога сприяє формуванню теоретичного та практичного рівня знань, необхідного для освоєння спеціальних дисциплін, де використовуються органічні речовина, їхні аналіз, синтез, переробка; розумінню будови та властивостей органічних речовин як основи для ґрунтовного творчого мислення, яке спонукає до розв’язання новітніх проблем хімічної інженерії.

Тема сьогоднішньої лекції «Спирти, феноли». Назарій Тарасович розповів про ці класи органічних сполук, їхню класифікацію, будову, ізомерію, промислові та препаративні методи добування, фізичні та хімічні властивості. Лектор докладно описав будову спиртів, їхні кислотні та основні центри, пояснив механізми реакцій нуклеофільного заміщення як  при добуванні спиртів, так і в реакціях спиртів з нуклеофільними реагентами.

Кафедра хімії та хімічної інженерії щиро вдячна Назарію Тарасовичу за участь і допомогу в навчальному процесі студентів спеціальності 161 Хімічні технології та інженерія і сподівається на подальшу співпрацю між нашою кафедрою та кафедрою органічної хімії ЛНУ імені Івана Франка.

Викладач: канд. техн. наук, доцент Ганна Ткачук